Αν και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με στόχο την εξεύρεση ίασης για το πολλαπλό μυέλωμα, οι διαθέσιμες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές συγκριτικά με το παρελθόν.[1][2]
Ο στόχος της θεραπείας του πολλαπλού μυελώματος είναι τριπλός:[1][2]
Είναι αρκετές οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για το πολλαπλό μυέλωμα. Ανάλογα με το είδος μυελώματος από το οποίο πάσχετε, τη γενική κατάσταση της υγείας σας, τη φυσική σας κατάσταση, καθώς και το στάδιο της πορείας σας στο μυέλωμα, θα σας προταθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Συχνά, συνδυάζονται περισσότερες από μία θεραπευτικές επιλογές προκειµένου να επιτευχθεί το µέγιστο αποτέλεσµα.[1][2]
Η έρευνα για τις θεραπευτικές επιλογές του πολλαπλού μυελώματος εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, επομένως ενδέχεται να υπάρχουν πρόσθετα είδη θεραπείας που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Η ομάδα των επαγγελματιών υγείας σας μπορεί να σας έχει συνταγογραφήσει μία θεραπεία ή συνδυασμό ορισμένων από αυτές.
Όταν σας συνταγογραφούν μία ή περισσότερες θεραπείες, μπορεί να λάβετε επιπρόσθετες πληροφορίες από την ομάδα των επαγγελματιών υγείας σας. Πρέπει να διαβάζετε κάθε φύλλο οδηγιών χρήσης που μπορεί να συνοδεύει το φάρμακό σας.
Ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει θεραπευτική αγωγή με στόχο τη βελτίωση της υγείας σας. Εάν ακολουθείτε τη θεραπεία όπως συμφωνήσατε με το γιατρό σας, θεωρείται ότι εφαρμόζετε τη θεραπεία με προσήλωση.
Εάν δεν λαμβάνετε τη φαρμακευτική αγωγή όπως έχει συνταγογραφηθεί, θεωρείται ότι «δεν εφαρμόζετε τη θεραπεία με προσήλωση». Αυτό σημαίνει ότι:
Εάν δεν εφαρμόζετε τη θεραπεία σας με προσήλωση, θα πρέπει να θυμάστε τα εξής:[4][6]
Εάν δεν εφαρμόζετε τη θεραπεία σας με προσήλωση μπορεί επίσης να:[4][6][7]
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας, θα υποβάλλεστε σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις (τσεκ-απ) στο πλαίσιο των οποίων μπορείτε να αναφέρετε οτιδήποτε σας προβληματίζει.[1] Μη διστάσετε να αναφέρετε τυχόν συμπτώματα, ακόμη και αν θεωρείτε ότι είναι αμελητέα.
Στο τέλος της θεραπείας σας,[1][2] η ομάδα των επαγγελματιών υγείας σας θα αξιολογήσει τη θεραπεία σας με βάση τα εξής:
Οι εξετάσεις αυτές θα δείξουν τον βαθμό πληρότητας της ύφεσής σας. Όσο πληρέστερη είναι η ύφεση, τόσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα που είναι πιθανό να διαρκέσει. Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει πόσο συχνά θα πρέπει να προσέρχεστε για ελέγχους.
Είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε το γιατρό σας εκτός των προγραμματισμένων συναντήσεων εάν έχετε τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα, ιδίως πυρετό και πόνο. Μην περιμένετε έως το επόμενο ραντεβού σας.
References