Ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη;

Ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη;


Υπάρχουν διάφορα διαγνωστικά εργαλεία, εκ των οποίων τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

  • Δακτυλική ορθική εξέταση (DRE): ο γιατρός εξετάζει το ορθό σας για πιθανές αλλαγές στον προστάτη αδένα σας.
  • Εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA): εξέταση αίματος που ανιχνεύει το επίπεδο του PSA, μίας πρωτεΐνης που παράγεται από τον προστάτη και μπορεί να αποτελεί ένδειξη παρουσίας της νόσου.
  • Βαθμολογία Gleason: δείκτης που υποδεικνύει τον βαθμό επιθετικότητας του καρκίνου του προστάτη. Όσο πιο υψηλός ο αριθμός τόσο πιο επιθετικός είναι ο καρκίνος και μεγαλύτερες οι πιθανότητες να εξαπλωθεί.
  • Βιοψία προστάτη: ειδικός επαγγελματίας υγείας θα αφαιρέσει ένα μικρό μέρος ιστού από τον προστάτη αδένα σας που θα αποτελέσει δείγμα για περαιτέρω εξετάσεις.
  • Άλλες: Μαγνητική τομογραφία (MRI), αξονική τομογραφία (CT) ή τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για την καλύτερη απεικόνιση του μεγέθους του καρκίνου και του βαθμού εξάπλωσής του.

Υπάρχουν διάφορα στάδια στον καρκίνο του προστάτη:

Στάδιο I

Στάδιο II

Στάδιο II και III

Στάδιο IV

Ο καρκίνος είναι περιορισμένος στον προστάτη αδένα και συνήθως δεν είναι ψηλαφητός κατά την ορθική εξέταση

Ο καρκίνος παραμένει εντός του προστάτη, αλλά είναι ψηλαφητός με ορθική εξέταση

Ο καρκίνος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται εκτός του προστάτη στους παρακείμενους ιστούς.

Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως η ουροδόχος κύστη, το ορθό ή τα οστά.

Θεραπεία και φροντίδα

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του προστάτη και συχνά εναπόκειται στον ασθενή να επιλέξει. Εάν ο καρκίνος σας είναι ασυμπτωματικός και χαμηλού κινδύνου, η θεραπεία μπορεί περισσότερο να βλάψει παρά να ωφελήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνιστάται ενεργός παρακολούθηση, για την οποία απαιτούνται συχνά τσεκ-απ με εξετάσεις του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), δακτυλική ορθική εξέταση (DRE), μαγνητικές τομογραφίες (MRIs) και άλλες εξετάσεις. Ενίοτε είναι απαραίτητη και η επανάληψη της βιοψίας. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αλλάξουν, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο θεραπείας.

Σε περίπτωση διάγνωσης τοπικά προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Ο γιατρός σας θα προτείνει ένα κατάλληλο σχέδιο με βάση την ηλικία, την υγεία και το στάδιο του καρκίνου σας.

Όπως και με κάθε θεραπεία, οι αντικαρκινικές θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Επομένως, είναι σημαντικό να συζητήσετε τις επιλογές σας με τον γιατρό σας. Να είστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς και να συζητάτε οτιδήποτε σας ανησυχεί προκειμένου να λάβετε αποφάσεις που ταιριάζουν στις θεραπευτικές σας ανάγκες.7

Εάν διαγνωστείτε με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, ο γιατρός σας θα σας συστήσει θεραπείες για τη διαχείριση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.8

Με τον Προστάτη δεν αστειευόμαστε
Τι είναι ο Καρκίνος τoυ Προστάτη
Ζώντας με Καρκίνο του Προστάτη

Βιβλιογραφία:

Bagel J and Schwartzman S. Am J Clin Dermatol 2018;19:839-852.
National Psoriasis Foundation. About Psoriasis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis. Last accessed June 2023.
Ritchlin CT, et al. N Engl J Med 2017;376:957-970.
National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
Arthritis Foundation. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.