Ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη;

Ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη;


Υπάρχουν διάφορα διαγνωστικά εργαλεία,

[1]
εκ των οποίων τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

  • Ψηφιακή ορθική εξέταση (DRE): ο γιατρός εξετάζει το ορθό σας για πιθανές αλλαγές στον προστάτη αδένα σας.
  • Εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA): εξέταση αίματος που ανιχνεύει το επίπεδο του PSA, μίας πρωτεΐνης που παράγεται από τον προστάτη και μπορεί να αποτελεί ένδειξη παρουσίας της νόσου.
  • Βαθμολογία Gleason: δείκτης που υποδεικνύει τον βαθμό επιθετικότητας του καρκίνου του προστάτη. Όσο πιο υψηλός ο αριθμός τόσο πιο επιθετικός είναι ο καρκίνος και μεγαλύτερες οι πιθανότητες να εξαπλωθεί.
    [2]
  • Βιοψία προστάτη: ειδικός επαγγελματίας υγείας θα αφαιρέσει ένα μικρό μέρος ιστού από τον προστάτη αδένα σας που θα αποτελέσει δείγμα για περαιτέρω εξετάσεις.
  • Άλλες: Μαγνητική τομογραφία (MRI), αξονική τομογραφία (CT) ή τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για την καλύτερη απεικόνιση του μεγέθους του καρκίνου και του βαθμού εξάπλωσής του.

Υπάρχουν διάφορα στάδια στον καρκίνο του προστάτη:

[3]

Στάδιο I

Στάδιο II

Στάδιο II και III

Στάδιο IV

Ο καρκίνος είναι περιορισμένος στον προστάτη αδένα και συνήθως δεν είναι ψηλαφητός κατά την ορθική εξέταση

Ο καρκίνος παραμένει εντός του προστάτη, αλλά είναι ψηλαφητός με ορθική εξέταση

Ο καρκίνος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται εκτός του προστάτη στους παρακείμενους ιστούς.

Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως η ουροδόχος κύστη, το ορθό ή τα οστά.

Θεραπεία και φροντίδα

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του προστάτη και συχνά εναπόκειται στον ασθενή να επιλέξει. Εάν ο καρκίνος σας είναι ασυμπτωματικός και χαμηλού κινδύνου, η θεραπεία μπορεί περισσότερο να βλάψει παρά να ωφελήσει.

[4]
Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνιστάται ενεργός παρακολούθηση, για την οποία απαιτούνται συχνά τσεκ-απ με εξετάσεις του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), ψηφιακή ορθική εξέταση (DRE), μαγνητικές τομογραφίες (MRIs) και άλλες εξετάσεις. Ενίοτε είναι απαραίτητη και η επανάληψη της βιοψίας. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αλλάξουν, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο θεραπείας.
[5]

Σε περίπτωση διάγνωσης τοπικά προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Ο γιατρός σας θα προτείνει ένα κατάλληλο σχέδιο με βάση την ηλικία, την υγεία και το στάδιο του καρκίνου σας.

[6]

Όπως και με κάθε θεραπεία, οι αντικαρκινικές θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Επομένως, είναι σημαντικό να συζητήσετε τις επιλογές σας με τον ιατρό σας.

[6]
Να είστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς και να συζητάτε οτιδήποτε σας ανησυχεί προκειμένου να λάβετε αποφάσεις που ταιριάζουν στις θεραπευτικές σας ανάγκες.
[7]

Εάν διαγνωστείτε με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, ο γιατρός σας θα σας συστήσει θεραπείες για τη διαχείριση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

[8]

Logo