Ζώντας με τον καρκίνο του προστάτη

Ζώντας με τον καρκίνο του προστάτη


Το να διαγνωστείτε με καρκίνο είναι μια δυσάρεστη εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας ζωή, την εργασία και τις σχέσεις σας. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε φόβο, αβεβαιότητα, ακόμη και θυμό. Η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη, τόσο για εσάς όσο και για τους οικείους σας. Να είστε ειλικρινείς. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και μιλήστε τους για όσα χρειάζεστε προκειμένου να διαχειριστείτε την κατάστασή σας.

Οι άνδρες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη μπορούν να συνεχίσουν την καθημερινή τους ζωή, αλλά συχνά ανησυχούν για την εξέλιξη της νόσου. Εάν πάσχετε από ένα προχωρημένο στάδιο καρκίνου, ίσως να μην αισθάνεστε αρκετά καλά για να συνεχίσετε κανονικά την καθημερινότητά σας, ενώ και οι θεραπείες μπορεί να σας προκαλούν κόπωση και αδιαθεσία.

Είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στην κατάσταση που βιώνετε και σε όσα μπορούν να σας προσφέρουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι και ότι μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας για ενώσεις ασθενών και κοινωνικές υπηρεσίες που μπορούν να στηρίξουν εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Η υγιεινή διατροφή και η καθημερινή άσκηση που ταιριάζει στην κατάστασή σας μπορούν να συμβάλουν στη διαχείριση των ανεπιθύμητων ενεργειών και να προσφέρουν επίσης ψυχολογική εκτόνωση.

Ερωτήσεις που μπορείτε να θέσετε στον γιατρό σας

Ο κατάλογος που ακολουθεί περιλαμβάνει παραδείγματα ερωτήσεων που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε συζήτηση με τον γιατρό σας. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες σχετικές ερωτήσεις με βάση τα συμπτώματα, το στάδιο της νόσου και το ιατρικό ιστορικό σας που δεν παρατίθενται εδώ.

  • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστώ;
  • Πώς και πότε θα ενημερωθώ για τα αποτελέσματα; Ποιος θα μου εξηγήσει τα αποτελέσματα;
  • Πόσο προχωρημένη είναι η νόσος μου και τι να αναμένω;
  • Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες; Πόσο χρόνο έχω στη διάθεσή μου για να αποφασίσω;
  • Ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες;
  • Τι θα συμβεί αν η θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα;
  • Πώς θα επηρεαστεί η καθημερινή μου ζωή;
  • Για ποια συμπτώματα ή ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να σας ενημερώσω αμέσως;
  • Υπάρχουν κλινικές δοκιμές στις οποίες μπορώ να συμμετάσχω;
  • Μπορείτε να με παραπέμψετε σε ομάδες υποστήριξης ασθενών;

Μιλήστε για τον Καρκίνο του Προστάτη

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ.

Η ΕΛΛΟΚ είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2015 ως το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης οργανώσεων ασθενών με καρκίνο. Ξεκινώντας με 17 ιδρυτικά μέλη έχει πλέον φτάσει να αριθμεί 40 οργανώσεις-μέλη από όλη την Ελλάδα, συνηγορώντας για όλους τους τύπους καρκίνου, κοινούς και σπάνιους, καθώς και παιδιατρικούς.

Όραμα της ΕΛΛΟΚ είναι η ολοκληρωμένη, έγκαιρη και οικονομικά προσιτή φροντίδα για όλους τους ασθενείς με καρκίνο, χωρίς καμία διάκριση, διασφαλίζοντας άριστη διάγνωση, θεραπεία, ψυχο-κοινωνική υποστήριξη και αποκατάσταση, καθώς και επανένταξη στην κοινωνική ζωή.

Αποστολή της ΕΛΛΟΚ είναι η συνηγορία για τις πολιτικές και την έρευνα για τον καρκίνο. Ενώνοντας τις δυνάμεις της με όλα της τα μέλη και προωθώντας συνέργειες με την πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον καρκίνο, υποστηρίζει τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα των ογκολογικών ασθενών για την καθολική και απρόσκοπτη πρόσβασή τους στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα.

Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών "Κ.Ε.Φ.Ι." Αθηνών

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο.

Το όραμα του Συλλόγου είναι να μην υπάρχει κανένας θάνατος από καρκίνο.

Αποστολή μας είναι κάθε άνθρωπος που θα νοσήσει από καρκίνο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να έχει πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την ασθένεια και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα, να είναι ενημερωμένος για τη σημασία της πρόληψης και την αξία και τις μεθόδους της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου.

Με τον Προστάτη δεν αστειευόμαστε
Τι είναι ο Καρκίνος τoυ Προστάτη
Διάγνωση και Θεραπεία

Βιβλιογραφία:

Bagel J and Schwartzman S. Am J Clin Dermatol 2018;19:839-852.
National Psoriasis Foundation. About Psoriasis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis. Last accessed June 2023.
Ritchlin CT, et al. N Engl J Med 2017;376:957-970.
National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
Arthritis Foundation. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.