Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;


Αρκετά συχνά, ο καρκίνος του προστάτη δεν συνοδεύεται από ειδικά συμπτώματα, είναι δηλαδή μια "σιωπηλή νόσος". Οι σποραδικοί πόνοι στη μέση και η αυξημένη και συχνά αιφνίδια ανάγκη για ούρηση αποτελούν κοινά συμπτώματα της προχωρημένης ηλικίας. Ωστόσο, όταν ο πόνος επιμένει και η ούρηση γίνεται ολοένα πιο δυσχερής, το πρόβλημα μπορεί να μη συνδέεται μόνο με την ηλικία.

Η αιτιολογία του καρκίνου του προστάτη παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, ενώ πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν σχετικά συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου.

Τα συμπτώματα από το ουροποιητικό, όπως η συνεχής και αιφνίδια ανάγκη για ούρηση, η δυσκολία στην ούρηση, η αδύναμη ροή και το αίσθημα ότι η ουροδόχος κύστη δεν έχει αδειάσει εντελώς, αποτελούν συχνά πρώιμες ενδείξεις για καρκίνο του προστάτη, παρότι μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικά μη καρκινικών νόσων του προστάτη, όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και η προστατίτιδα.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε πιο προχωρημένα στάδια του καρκίνου του προστάτη. Αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξέλθει από τον προστάτη και έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Πόνο στη μέση, στους γοφούς ή στο πέος
  • Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα
  • Δυσκολία στη στύση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Είναι σημαντικό να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας αμέσως μόλις εκδηλώσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα αυτά. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι πιθανό να συνοδεύεται από καλύτερη πρόγνωση και πιο εύκολη αντιμετώπιση.

Με τον Προστάτη δεν αστειευόμαστε
Τι είναι ο Καρκίνος τoυ Προστάτη
Διάγνωση και Θεραπεία
Ζώντας με Καρκίνο του Προστάτη

Βιβλιογραφία:

Arthritis Foundation. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
WebMD. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/psoriatic-arthritis-the-basics Accessed: June 2023.
National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
WebMD. Psoriatic arthritis triggers: stress. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/ss/slideshow-psoriatic-flare-triggers Accessed: June 2023.
Creakyjoints. Psoriatic arthritis flare-ups. Available at: https://creakyjoints.org/living-with-arthritis/psoriatic-arthritis-flare-ups/ Accessed: June 2023.
WebMD. Psoriatic arthritis triggers: bumps and bruises. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/ss/slideshow-psoriatic-flare-triggers Accessed: June 2023.