Υποστήριξη και Φροντιστές

Υποστήριξη και Φροντιστές

Η φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να προσφέρει σημαντική ικανοποίηση, αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ένα σύνολο προκλήσεων και συναισθημάτων. Το άτομο στο οποίο στρέφεστε συνήθως για συναισθηματική στήριξη μπορεί να είναι αυτό που έχει λάβει τη διάγνωση και να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθειά του. Ως φροντιστής, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως δεν είστε μόνος/η και ότι μοιράζεστε τα ίδια συναισθήματα με πολλούς άλλους που βιώνουν παρόμοια κατάσταση. Το να βρείτε ένα δικό σας δίκτυο υποστήριξης είναι εξίσου σημαντικό για εσάς όσο είστε και εσείς για το άτομο που φροντίζετε. Συζητήστε με το γιατρό σας ή με επαγγελματίες που ασχολούνται με τη φροντίδα του καρκίνου, που θα σας προσφέρουν συμβουλευτική καθοδήγηση σχετικά με τις διαθέσιμες τοπικές ομάδες υποστήριξης για εσάς.


Ομάδες Υποστήριξης Ασθενών

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ.

Η ΕΛΛΟΚ είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2015 ως το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης οργανώσεων ασθενών με καρκίνο. Ξεκινώντας με 17 ιδρυτικά μέλη έχει πλέον φτάσει να αριθμεί 40 οργανώσεις-μέλη από όλη την Ελλάδα, συνηγορώντας για όλους τους τύπους καρκίνου, κοινούς και σπάνιους, καθώς και παιδιατρικούς.

Όραμα της ΕΛΛΟΚ είναι η ολοκληρωμένη, έγκαιρη και οικονομικά προσιτή φροντίδα για όλους τους ασθενείς με καρκίνο, χωρίς καμία διάκριση, διασφαλίζοντας άριστη διάγνωση, θεραπεία, ψυχο-κοινωνική υποστήριξη και αποκατάσταση, καθώς και επανένταξη στην κοινωνική ζωή.

Αποστολή της ΕΛΛΟΚ είναι η συνηγορία για τις πολιτικές και την έρευνα για τον καρκίνο. Ενώνοντας τις δυνάμεις της με όλα της τα μέλη και προωθώντας συνέργειες με την πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον καρκίνο, υποστηρίζει τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα των ογκολογικών ασθενών για την καθολική και απρόσκοπτη πρόσβασή τους στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα.

Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών "Κ.Ε.Φ.Ι." Αθηνών

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο.

Το όραμα του Συλλόγου είναι να μην υπάρχει κανένας θάνατος από καρκίνο.

Αποστολή μας είναι κάθε άνθρωπος που θα νοσήσει από καρκίνο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να έχει πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την ασθένεια και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα, να είναι ενημερωμένος για τη σημασία της πρόληψης και την αξία και τις μεθόδους της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου.

Η υγεία είναι στο αίμα μας

Για να υποστηρίξει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, η Janssen ξεκίνησε την εκστρατεία ‘Η υγεία είναι στο αίμα μας’, η οποία καλεί άτομα που έχουν βιώσει κάποια αιματολογική κακοήθεια να βγουν στο προσκήνιο και να κάνουν τη νόσο τους πιο ορατή, μοιραζόμενοι εικόνες ή προσωπικές ιστορίες από τη ζωή τους με την αιματολογική κακοήθεια.

Βιβλιογραφία:

Audrey S, Procter S, 2015, Employers’ views of promoting walking to work: a qualitative study. Int J Behav Nutr Phys Act;12:12. Published 2015 Feb 11 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4344752/pdf/12966_2015_Article_174.pdf Last accessed April 2023 DOA 16/01/2020.
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson