Προχωρήστε βήμα-βήμα

Προχωρήστε βήμα-βήμα

Η πρώτη συζήτηση είναι ένα μεγάλο βήμα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να τα συζητήσετε όλα από την πρώτη φορά. Στο ταξίδι της κατάθλιψης δεν υπάρχουν στιγμιαίες λύσεις. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και συνεχείς συζητήσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάρρωσης και να βοηθήσετε το άλλο άτομο να βρει την υποστήριξη που χρειάζεται. Είναι σημαντικό να δείχνετε επιμονή κρατώντας χαμηλούς τόνους, και να μην πιέζετε υπερβολικά να ειπωθούν όλα σε μία συζήτηση.

Προσπαθήστε να μην πιέζετε υπερβολικά να ειπωθούν όλα σε μία συζήτηση

Ίσως σας βοηθήσει να θυμάστε τα παρακάτω:

  • Είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε τι θα μοιραστείτε, με ποιον και πότε.
  • Μπορείτε να είστε όσο ειλικρινής και ανοιχτός θέλετε, λέγοντας για παράδειγμα: «Δυσκολεύομαι αυτόν τον καιρό, νομίζω ότι έχω κατάθλιψη» ή «Νιώθω πολύ στρες και χρειάζομαι βοήθεια».
  • Δεν πειράζει να κάνετε λίγο πίσω σε μια συζήτηση αν αισθάνεστε υπερβολική φόρτιση.
  • Μετά από μία συζήτηση μπορεί να νιώσετε ότι σας έφυγε ένα βάρος, αλλά μην τρομάξετε αν δεν αισθανθείτε καλύτερα – είναι φυσιολογικό να έχετε σκαμπανεβάσματα.
  • Μη φοβηθείτε να πείτε ότι θέλετε να προχωρήσει πιο αργά η συζήτηση.
  • Βάλτε εξαρχής όρια, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση είναι εμπιστευτική και δεν θα χρησιμοποιηθεί εκτός του πλαισίου της.


Χρειάζεται υπομονή και επιμονή

Ακόμα κι αν είναι δύσκολο, είναι σημαντικό:

Να δείξετε υπομονή – αντιληφθείτε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο θα μοιραστεί αυτά που θέλει να μοιραστεί μαζί σας εάν και όταν θα είναι έτοιμο. Η πρώτη συζήτηση είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα, όμως το πότε θα μοιραστεί τις εμπειρίες του το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι δική του υπόθεση, και οι αδιάκριτες ερωτήσεις ή η υπερβολική πίεση μπορεί να υπονομεύσουν την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης.

Να αναγνωρίσετε ότι η συζήτηση είναι ένα σημαντικό και δύσκολο πρώτο βήμα.

Να δείξετε επιμονή– η πρόοδος μπορεί να είναι προς τα εμπρός αλλά μπορεί να είναι και προς τα πίσω. Είναι σημαντικό να γνωρίζει το αγαπημένο σας πρόσωπο ότι η δέσμευσή σας θα έχει διάρκεια.

Να συνεχίσετε να ζητάτε να μάθετε πώς αισθάνεται ο άλλος και να τον ενθαρρύνετε να μοιραστεί τα συναισθήματά του – είναι σημαντικό να συνεχιστεί η συζήτηση.

Να μην πιέζετε τον άλλο να μιλήσει περισσότερο από όσο θέλει.

Να βάλετε εξαρχής όρια, αναγνωρίζοντας ότι η συζήτηση είναι εμπιστευτική και δεν θα χρησιμοποιηθεί εκτός του πλαισίου της.

Βιβλιογραφία:

National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
Creakyjoints. Psoriatic arthritis flare-ups. Available at: https://creakyjoints.org/living-with-arthritis/psoriatic-arthritis-flare-ups/ Accessed: June 2023.
Bagel J and Schwartzman S. Am J Clin Dermatol 2018;19:839-852.
WebMD. How does psoriatic arthritis affect your body? Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/ss/slideshow-psoriatic-arthritis-body Accessed: June 2023.
Coates LC and Helliwell PS. Clin Med 2017: 17(1):65-70.
Ritchlin CT, et al. N Engl J Med 2017;376:957-970. ?
Arthritis Foundation. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
Haddad A, et al. Rambam Maimonides Med J 2017;8(1:e0004): 1-6.