FAQs

Συχνές ερωτήσεις για την ψωριασική αρθρίτιδα


Εάν δεν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, δείτε αυτήν την ενότητα με τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ψωριασική αρθρίτιδα. Εάν θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο σε κάποιο από τα θέματα, κάντε κλικ στους συνδέσμους για να μεταβείτε σε άλλες ενότητες του ιστότοπου αυτού.


Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, εξελισσόμενη, φλεγμονώδης νόσος η οποία μεσολαβείται από το ανοσοποιητικό και η οποία προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις.[1] Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Εξαιτίας της ψωριασικής αρθρίτιδας μπορεί να "κλείνεστε" στον εαυτό σας και να αισθάνεστε ανασφάλεια,[2] αλλά ίσως είναι καλύτερα να μιλάτε ανοιχτά και ειλικρινά με τους άλλους για το θέμα αυτό. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να συμμετάσχετε σε μια δύσκολη συζήτηση, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να σας διευκολύνει μακροπρόθεσμα.

Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να σας επηρεάσει σωματικά και ψυχικά.[1][2] Εκτός από την κόπωση, τον πόνο, τη δυσκαμψία (ιδίως το πρωί) και το πρήξιμο, μπορεί να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και να παρατηρήσετε αλλαγές στα νύχια σας ή ακόμη και ερυθρότητα και πόνο στα μάτια σας.[1] Επίσης, τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα αισθάνονται συχνά κατάθλιψη.[3]

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μακροχρόνια πάθηση χωρίς ίαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχετε πάντα συμπτώματα.[1][4] Η εμπειρία κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική και μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας βελτιώνονται κατά καιρούς ή ακόμη ότι δείχνουν να εξαφανίζονται για ένα διάστημα.[5]

Μαζί με τον γιατρό σας θα αποφασίσετε ποια είναι η κατάλληλη για εσάς θεραπεία.

Έχετε διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσετε κατάθλιψη αν πάσχετε από ψωριασική αρθρίτιδα σε σχέση με το αν πάσχετε μόνο από ψωρίαση.[3] Φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό σας για το πώς αισθάνεστε πραγματικά, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας και κατά συνέπεια και την ερωτική σας ζωή, καθώς δεν προσβάλλονται μόνο οι αρθρώσεις αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και το δέρμα σας.[6] Εάν ανησυχείτε ότι τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται ή αισθάνεστε τέτοια συναισθηματική φόρτιση που δεν σας επιτρέπει να δημιουργήσετε στενή σχέση με κάποιον, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.[7] Συγκεντρώσαμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να σας διευκολύνουν στη συζήτηση αυτή.

Μπορεί να έχετε μόλις 10 λεπτά στη διάθεσή σας με τον γιατρό σας. Είναι επομένως σημαντικό να τον αξιοποιήσετε έξυπνα. Μπορεί να βοηθήσει αν φτιάξετε μια λίστα προτεραιοτήτων για τις οποίες θέλετε να μιλήσετε, ώστε, αν τελειώσει ο χρόνος, να γνωρίζετε ότι έχετε καλύψει τα πιο σημαντικά θέματα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθείτε πόσο αλλάζουν τα πράγματα με την πάροδο του χρόνο αν δεν κρατάτε αρχείο. Δοκιμάστε το πρακτικό ημερολόγιο παρακολούθησης προόδου για να παρακολουθείτε την πορεία της νόσου σας κάθε εβδομάδα και μοιραστείτε τα αποτελέσματα με τον γιατρό σας στο επόμενο ραντεβού σας.

Να είστε ειλικρινείς με γιατρό σας σχετικά με το πώς αισθάνεστε. Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσετε ανοιχτά και ίσως να ανησυχείτε ότι θα μείνετε χωρίς επιλογές θεραπείας[8]. Υπάρχουν όμως πολλές διαφορετικές θεραπείες για την ψωριασική αρθρίτιδα, ενώ νέες αναπτύσσονται διαρκώς.[9] Εάν ο γιατρός σας δεν γνωρίζει πώς πραγματικά νιώθετε, μπορεί τελικά να δυσκολεύετε την επιλογή κατάλληλης θεραπείας για εσάς. Για να δείξετε στον γιατρό σας την καθημερινή σας πορεία, συμπληρώνετε τακτικά ένα ημερολόγιο παρακολούθησης προόδου.

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα και κατανοούν ακριβώς τι βιώνετε.[10] Ο γιατρός σας μπορεί να σας κατευθύνει σε τοπικές ή διαδικτυακές ομάδες όπου θα γνωρίσετε άλλα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα ή μπορείτε να απευθυνθείτε σε άλλους οργανισμούς μέσω διαδικτύου.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

παρέα ποδηλάτες στην εξωχή
Αναγνωρίζετε τα συμπτώματα;

Ο καθένας είναι μοναδικός, αλλά μπορεί να αναγνωρίζετε κάποια συνηθισμένα συμπτώματα.

Μία οικογένεια περπατάει στην παραλία
Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας

Δεν υπάρχει μία θεραπεία για την ψωριασική αρθρίτιδα που να είναι κατάλληλη για όλους. Ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει.

Μια γυναίκα με γκρίζα μαλλιά τρέχει ακούγοντας μουσική
Άσκηση και Ευεξία

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Βιβλιογραφία:

National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
WebMD. The emotional effects of psoriatic arthritis. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/the-emotional-toll-of-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
WebMD. Do you have depression and psoriatic arthritis? Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/depression-and-psoriatic-arthritis#1 Accessed: June 2023.
WebMD. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/psoriatic-arthritis-the-basics Accessed: June 2023.
Lee S, et al. Pharm and Ther 2010;35(12):680-9.
National Psoriasis Foundation. How does psoriatic disease affect intimacy? Available at: https://www.psoriasis.org/advance/how-does-psoriatic-disease-affect-intimacy Accessed: June 2023.
Creakyjoints. Psoriatic arthritis Flare-ups. Available at: https://creakyjoints.org/living-with-arthritis/psoriatic-arthritis-flare-ups/ Accessed: June 2023.
Trettin B, et al. BJD 2020; DOI: https://doi.org/10.1111/bjd.18876 Accessed: June 2023.
National Psoriasis Foundation. Clinical trials. Available at: https://www.psoriasis.org/clinical-trials Accessed: June 2023.
Everyday Health. 15 things you only understand if you have psoriatic arthritis. Available at: https://www.everydayhealth.com/hs/psoriatic-arthritis-management-treatment/only-understand-if-have-psoriatic-arthritis/ Accessed: June 2023.
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson