Open menu
Close menu

Look after your body

Φροντίστε το σώμα σας


Εάν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα, υιοθετήστε μια ολιστική εικόνα για τη φροντίδα του εαυτού σας. Αυτό δεν σημαίνει μόνο να λαμβάνετε τη θεραπεία, όπως την έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας, αλλά και να φροντίζετε τον εαυτό σας συνολικά.

Προσέξτε τη διατροφή σας

watch

Είναι καλή ιδέα να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, να ελέγχετε το βάρος σας και να προστατεύετε τις αρθρώσεις σας.[1] Το περιττό βάρος μπορεί να επιβαρύνει τις αρθρώσεις και τα οστά που στηρίζουν το σώμα.[2][3] Παρότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες επιστημονικές αποδείξεις ότι η διατροφή επηρεάζει την ψωριασική αρθρίτιδα, κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν ηπιότερα συμπτώματα όταν ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή.[1] Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν τη φλεγμονή, γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφεύγετε, όσο το δυνατόν περισσότερο, το αλκοόλ, τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, τα επεξεργασμένα ή τηγανητά τρόφιμα, τα ποτά διαίτης, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά.[1] Αντ’ αυτού, προτιμήστε φρούτα και λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, λάδι λιναρόσπορου και ελαιόλαδο, καθώς και πράσινο, λευκό και μαύρο τσάι.[1] Μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς, η πιπερόριζα (τζίντζερ) και το πιπέρι καγιέν μπορούν να καταπραΰνουν τη φλεγμονή.[1] Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί επίσης να βοηθήσει. Έχει φανεί ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο της ψωριασικής νόσου.[3]

ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα κομμένα κατεψυγμένα λαχανικά ώστε να ξεκουράζετε τα χέρια σας*

Διατηρήστε τη φόρμα σας

swimming

Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου 2.[2][4][5] Εάν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι η άσκηση μπορεί να συμβάλει στην προστασία των αρθρώσεων και την ενδυνάμωση των μυών σας.[4] Είναι σημαντικό να βρείτε δραστηριότητες που είναι αποτελεσματικές για εσάς, δεδομένου ότι πρέπει να ωφελούν τις αρθρώσεις, τη δυσκαμψία και τον πόνο και όχι να τα επιδεινώνουν. Γι’ αυτό, προτού ξεκινήσετε, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.[4][6] Είναι πιθανότερο να παραμείνετε σε μια δραστηριότητα που σας αρέσει![6] Και το σημαντικότερο, να καταγράφετε κάθε πρόοδό σας και να συγχαίρετε τον εαυτό σας. Κάθε βήμα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση!

5 συμβουλές για να ξεκινήσετε να ασκείστε[4][5][6][7]

  • Ξεκινήστε με αργούς ρυθμούς. Εκτελέστε λίγες ασκήσεις για να ξεκινήσετε και αυξήστε σταδιακά όταν αισθάνεστε έτοιμοι.
  • Μην το παρακάνετε. Εάν αισθάνεστε πόνο όταν τεντώνετε τις αρθρώσεις σας μετά από ένα πρόγραμμα γυμναστικής, μπορεί να σημαίνει ότι πιεστήκατε πολύ και χρειάζεται να χαλαρώσετε για λίγο.
  • Διασκεδάστε. Φροντίστε να επιλέξετε μια δραστηριότητα που σας αρέσει ή σκεφτείτε να συνδυάσετε διάφορες δραστηριότητες και να κάνετε διαφορετικά πράγματα κάθε μέρα για να διατηρείτε το ενδιαφέρον σας.
  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι. Είναι πάντα κακή ιδέα να μην πίνετε αρκετά υγρά, αλλά αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν ασκείστε.
  • Σκεφτείτε τη γιόγκα. Οι ήπιες κινήσεις βοηθούν τις αρθρώσεις να κινούνται και οι αναπνοές μπορούν να συμβάλουν στο να παραμένετε ήρεμοι.
ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Πριν από την άσκηση κάντε ένα ζεστό ντους για να προθερμάνετε τις αρθρώσεις σας*

Μην αμελείτε το δέρμα και τα νύχια σας

skin

Η ψωρίαση δέρματος και νυχιών είναι συχνή σε άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα, γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι τα φροντίζετε με μεγάλη προσοχή.[8][9] Όλοι προσπαθούμε να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, επομένως, φροντίστε να τα ενυδατώνετε καλά.[10] Καλή ιδέα είναι επίσης να διατηρείτε τα νύχια σας κοντά και να χρησιμοποιείτε γάντια ώστε να αποφεύγετε τους ερεθιστικούς παράγοντες όταν κάνετε οικιακές εργασίες ή κηπουρική.[10] Εάν έχετε πλάκες ψωρίασης στα πέλματα ή στα δάκτυλα των ποδιών σας, φροντίστε να τα διατηρείτε καθαρά και στεγνά φορώντας κάλτσες από μαλλί merino ή άνετα παπούτσια.[11] Και αν κυκλοφορείτε εκτός σπιτιού, φροντίστε να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο.[12] Τέλος, παρότι μπορεί να θέλετε να ξυστείτε έντονα όταν λούζεστε, μην το κάνετε.[13]

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

Πώς να γνωρίσετε ανθρώπους με ψωριασική αρθρίτιδα

Δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν και άλλοι ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα, ακριβώς όπως εσείς.

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Συμβουλές για την αντιμετώπιση των κύριων συμπτωμάτων της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Καταγράψτε πώς αισθάνεστε

Είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε την πορεία της νόσου αν δεν κρατάτε σημειώσεις.

*Μαρτυρία ασθενούς

Βιβλιογραφία:

WebMD. 9 Psoriatic arthritis diets. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/psoriatic-arthritis-and-your-diet Accessed: March 2022.
Arthritis Foundation. How fat affects PsA. Available at: https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/related-conditions/other-diseases/how-fat-affects-psa Accessed: March 2022.
WebMD. What makes psoriatic arthritis worse? Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/what-makes-psoriatic-arthritis-worse#2-6 Accessed: March 2022.
National Psoriasis Foundation. Living with psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/life-with-psoriatic-arthritis Accessed: March 2022.
WebMD. Have psoriatic arthritis? 5 stress-busting tips. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/stress-relief Accessed: March 2022.
National Psoriasis Foundation. Physical activity and psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/psoriatic-arthritis/living-well/exercise Accessed: March 2022.
Everyday Health-Exercises for psoriatic arthritis. Available at: https://www.everydayhealth.com/psoriatic-arthritis/exercises-to-try-if-you-have-psoriatic-arthritis/ Accessed: March 2022.
National Psoriasis Foundation. About Psoriasis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis. Last accessed March 2022.
Ritchlin CT, et al. N Engl J Med 2017;376:957-970.
AAD. Skin and nail care. Available at: https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/skin-care/nail-care Accessed: March 2022.
National Psoriasis Foundation. Shoes for palmoplantar psoriasis. Available at: https://www.psoriasis.org/blog/shoes-for-palmoplantar-psoriasis Accessed: March 2022.
National Psoriasis Foundation. Sunscreen guidelines. Available at: https://www.psoriasis.org/advance/staying-safe-sun Accessed: March 2022.
AAD. Scalp psoriasis. Available at: https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/treatment/genitals/scalp-hair-loss Accessed: March 2022.
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson