Πληροφορίες για τα ΙΦΝΕ

Πληροφορίες για τα ΙΦΝΕ

Όταν οι γιατροί μιλούν για τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου, ή ΙΦΝΕ, συνήθως αναφέρονται σε κάποιες χρόνιες (μακροχρόνιες ή ανίατες) παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn (NC) ή η ελκώδης κολίτιδα (EK). Τα ΙΦΝΕ διαφέρουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), το οποίο δεν αποτελεί φλεγμονώδη νόσο.

Παρά το γεγονός ότι το τα ακριβή αίτια των ΙΦΝΕ παραμένουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστο, οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα έχουν βελτιώσει την κατανόηση που έχουμε για τα νοσήματα αυτά. Πλέον πιστεύεται ότι τα ΙΦΝΕ πιθανώς να προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων, μια πιθανή γενετική προδιαθεση, μία παθολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου σας, καθώς και έναν άγνωστο παράγοντα πυροδότησης που μπορεί να συνδέεται με τη διατροφή ή το άγχος.

Παρακολουθήστε το βίντεο ‘Κατανοώντας τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ)’ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ΙΦΝΕ και την επίδραση που μπορεί να έχουν στη ζωή των ατόμων με νόσο του Crohn (NC) και ελκώδη κολίτιδα (EK), καθώς και για να δείτε μια σύντομη παρουσίαση του ανοσοποιητικού συστήματος και της σχέσης του με τα ΙΦΝΕ.

Πληροφορίες για τα ΙΦΝΕ

Τα άτομα που πάσχουν από ΙΦΝΕ στην Ευρώπη ανέρχονται σε περίπου 4,3 εκατομμύρια και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο. Εάν έχετε λάβει πρόσφατη διάγνωση ΙΦΝΕ, το βίντεο ‘Το ταξίδι μου στα ΙΦΝΕ: Η ζωή μετά τη διάγνωση’ [ ‘My IBD Journey: Life after diagnosis’] θα σας προσφέρει πρακτικές συμβουλές και χρήσιμες οδηγίες που συνιστώνται από άτομα που επίσης πάσχουν από ΙΦΝΕ.

Παρακολουθήστε το βίντεο ‘Το ταξίδι μου στα ΙΦΝΕ: Η ζωή μετά τη διάγνωση’, στο οποίο θα βρείτε πρακτικές συμβουλές σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε μετά τη διάγνωση των ΙΦΝΕ και πώς μπορείτε να έχετε μια ποιοτική ζωή.

Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε από την Janssen, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο του Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (European Federation of Crohn’s and Ulcerative Colitis Associations - EFCCA). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την EFCCA, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο http://www.efcca.org/

Συμπτώματα των ΙΦΝΕ

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του ΙΦΝΕ, εν τούτοις υπάρχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα στη νόσο του Crohn (NC) και την Ελκώδη Κολίτιδα (EK).

Συμπτώματα των ΙΦΝΕ

Ορισμένα από τα λιγότερο συνήθη συμπτώματα είναι:

συμπτώματα

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται, ορισμένες φορές χωρίς προειδοποίηση, και μπορεί να πυροδοτούνται από παράγοντες όπως ορισμένες τροφές ή αγχογόνες καταστάσεις, που διαφέρουν σε κάθε ασθενή με ΙΦΝΕ. Η περίοδος κατά την οποία η φλεγμονή επιδεινώνεται και εμφανίζονται περισσότερα συμπτώματα της νόσου αποκαλείται «έξαρση». Η περίοδος χωρίς συμπτώματα μεταξύ των εξάρσεων ονομάζεται «ύφεση».

Αν και τα αίτια της ανάπτυξης των ΙΦΝΕ δεν είναι πλήρως κατανοητά, έχει βρεθεί ότι τα γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο και είναι πιο πιθανό να πάσχετε εάν έχετε ένα στενό συγγενή που πάσχει ή έπασχε από ΙΦΝΕ. Οι καπνιστές, επίσης, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν νόσο του Crohn (NC) και το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου, επομένως εάν είστε καπνιστής αξίζει να σκεφθείτε το ενδεχόμενο διακοπής του.7 Τέλος, δεν είναι ακόμα γνωστό αν το «άτμισμα*» συνδέεται με τα ΙΦΝΕ, καθότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα.

* Το άτμισμα είναι μορφή καπνίσματος με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

woman

Βιβλιογραφία:

Bagel J and Schwartzman S. Am J Clin Dermatol 2018;19:839-852.
National Psoriasis Foundation. About Psoriasis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis. Last accessed June 2023.
Ritchlin CT, et al. N Engl J Med 2017;376:957-970.
National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
Arthritis Foundation. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.