Κόπωση και ΙΦΝΕ

Αντιμετώπιση της κόπωσης

Η υπερβολική κόπωση αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα στη ζωή των ατόμων με ΙΦΝΕ. Αν και μπορεί οι άνθρωποι γύρω σας να μην το αντιλαμβάνονται, το σύμπτωμα αυτό μπορεί να έχει τεράστια επίδραση σε όλους τους τομείς της καθημερινής σας ζωής, όπως την εργασία, την εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση και τις σχέσεις σας.

Οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να σας είναι χρήσιμες εάν τείνετε να παρουσιάζετε περιόδους κόπωσης:

warning

Εντοπίστε τις προειδοποιητικές ενδείξεις: Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε την επερχόμενη κόπωση και φροντίστε να αφιερώνετε χρόνο για ξεκούραση.

holidays

Κάντε διακοπές! Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ΙΦΝΕ αναφέρουν ότι ακόμη κι ένα σύντομο διάλειμμα για ξεκούραση μπορεί να τους βοηθήσει να ανακτήσουν τα επίπεδα ενέργειάς τους και να τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα –τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά.

battery

Κρατήστε ενέργεια: Αφιερώστε τον ελεύθερο χρόνο σας σε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και προσαρμόστε το πρόγραμμά σας σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

exercise

Ανακαλύψτε την άσκηση που σας ταιριάζει: Η άσκηση είναι σημαντική για τη συνολική σας υγεία και μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το νόσημά σας. Εάν αισθάνεστε αρκετά καλά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε αρχικά κάποια ήπια μορφή άσκησης, όπως γιόγκα ή ήπια κολύμβηση, πριν να επιχειρήσετε πιο έντονες δραστηριότητες.

apple

Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή: Όπως και η άσκηση, έτσι και η σωστή διατροφή αποτελεί σημαντική συνιστώσα της αντιμετώπισης των ΙΦΝΕ. Κάτι που μπορεί να σας διευκολύνει είναι να σχεδιάζετε τα γεύματά σας εκ των προτέρων, μαγειρεύοντας πολλές μερίδες και καταψύχοντας κάποιες ώστε να έχετε πάντα διαθέσιμο ένα καλό γεύμα.

sleep

Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά: Είναι σημαντικό να κοιμάστε καλά τη νύχτα σε τακτική βάση. Το να μην ξεκουράζεστε επαρκώς θα σας κάνει να αισθάνεστε εξαντλημένοι και ενδέχεται να προκαλέσει έξαρση της νόσου ή να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα.

fatigue

Βιβλιογραφία:

Bagel J and Schwartzman S. Am J Clin Dermatol 2018;19:839-852.
National Psoriasis Foundation. About Psoriasis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis. Last accessed June 2023.
Ritchlin CT, et al. N Engl J Med 2017;376:957-970.
National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
Arthritis Foundation. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.