Συμβουλές για την αντιμετώπιση των ΙΦΝΕ

Συμβουλές για την αντιμετώπιση των ΙΦΝΕ

Πολλοί άνθρωποι με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) ζουν μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Ωστόσο, μπορεί να δυσκολεύεστε να κατανοήσετε πώς μπορείτε να εξισορροπήσετε τη νόσο σας με την καθημερινότητά σας, ιδιαίτερα όταν η διάγνωση είναι πρόσφατη. Εδώ θα βρείτε συμβουλές για ένα εύρος ζητημάτων που μπορεί να σας απασχολούν σχετικά με τα ΙΦΝΕ. Αν και κάθε ασθενής βιώνει με διαφορετικό τρόπο τη νόσο του, οι συμβουλές αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία καλή αρχή στην προσωπική σας πορεία, με στόχο να έχετε τη ζωή που επιθυμείτε.

Η πορεία σας στα ΙΦΝΕ

Αντιμετωπίζοντας τη διάγνωση

Η διάγνωση των ΙΦΝΕ μπορεί αρχικά να σας αναστατώσει, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε πως υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τη νόσο σας. Εδώ μπορείτε να βρείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν σε αυτό.

Παρακολουθήστε το βίντεο ‘Το ταξίδι μου στα ΙΦΝΕ: Η ζωή μετά τη διάγνωση’, στο οποίο παρέχονται πρακτικές συμβουλές σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε μετά τη διάγνωση της νόσου και πώς μπορείτε να έχετε μια ποιοτική ζωή.

Πρόγνωση

Δεν πρέπει να αφήσετε τη διάγνωση με ΙΦΝΕ να σας εμποδίσει από το να κάνετε σημαντικά πράγματα στη ζωή σας. Πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι πάσχουν ή έπασχαν από τα νοσήματα αυτά.

Υπάρχουν ασθενείς με ΙΦΝΕ που έχουν σημαντικές επιτυχίες σε σχεδόν όλους τους τομείς. Ορισμένοι από τους πιο ισχυρούς και με τη μεγαλύτερη επιρροή ανθρώπους παγκοσμίως έπασχαν από τα νοσήματα αυτά.

Παρακολουθήστε το βίντεο ‘Το ταξίδι μου στα ΙΦΝΕ: Καθημερινή ζωή’, το οποίο εστιάζει σε ορισμένες από τις συνήθεις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζετε και προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντεπεξέλθετε.

Ύφεση

Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των περιόδων ύφεσης (δηλ. όταν τα συμπτώματα των ΙΦΝΕ είναι λιγότερο έντονα ή απουσιάζουν) μπορεί να αισθάνεστε καλά, είναι σημαντικό να κατανοείτε ότι ορισμένες επιλογές που κάνετε όσον αφορά στον τρόπο ζωής σας μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις της νόσου (δηλ. περιόδους όπου τα συμπτώματα είναι πιο ενεργά), να τις επιδεινώσουν ή και να τις αντιμετωπίσουν.

Παρακολουθήστε το βίντεο ‘Το ταξίδι μου στα ΙΦΝΕ: Αποστολή: Ύφεση’, στο οποίο εξηγούνται οι διάφοροι τύποι ύφεσης. Στο βίντεο παρέχονται συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε προκειμένου να επιτύχετε την ύφεση και τη σημασία που έχει να ακολουθείτε σταθερά τη θεραπευτική σας αγωγή.

Εγκυμοσύνη και Μητρότητα

Εάν σκέφτεστε να γίνετε γονιός, μπορεί να έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς τα ΙΦΝΕ θα μπορούσαν να σας επηρεάσουν και ποιόν να συμβουλευτείτε.

Παρακολουθήστε το βίντεο ‘Το ταξίδι μου στα ΙΦΝΕ: Εγκυμοσύνη και Μητρότητα’, για χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τη δημιουργία οικογένειας, την εγκυμοσύνη και τις πρώτες μέρες της ανατροφής των παιδιών.

Χώρος Εργασίας

Για πολλούς ανθρώπους, η εργασία είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής και τα ΙΦΝΕ δεν πρέπει να σας εμποδίσουν να εξασκείτε το επάγγελμα που επιθυμείτε.

Παρακολουθήστε το βίντεο ‘Το ταξίδι στα ΙΦΝΕ: Χώρος Εργασίας’, στο οποίο παρέχονται συμβουλές σχετικά με την αναζήτηση νέας εργασίας, τον καλύτερο τρόπο να επικοινωνήσετε την κατάστασή σας με τους συναδέλφους σας και πρακτικές συμβουλές διαχείρισης της νόσου σας στον χώρο εργασίας σας.

Βιβλιογραφία:

Arthritis Foundation. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
WebMD. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/psoriatic-arthritis-the-basics Accessed: June 2023.
National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
WebMD. Psoriatic arthritis triggers: stress. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/ss/slideshow-psoriatic-flare-triggers Accessed: June 2023.
Creakyjoints. Psoriatic arthritis flare-ups. Available at: https://creakyjoints.org/living-with-arthritis/psoriatic-arthritis-flare-ups/ Accessed: June 2023.
WebMD. Psoriatic arthritis triggers: bumps and bruises. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/ss/slideshow-psoriatic-flare-triggers Accessed: June 2023.