Πώς να αποκτήσετε μεγαλύτερη ανεξαρτησία

Αποκτήστε μεγαλύτερη ανεξαρτησία

Όταν κάποιος ζει με ένα Ιδιοπαθές Φλεγμονώδες Νόσημα του Εντέρου (ΙΦΝΕ), η σκέψη εξόδου από την κατοικία του -για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης ή ακόμη και για μια επίσκεψη στα καταστήματα- μπορεί να του προκαλεί δισταγμό. Υπάρχουν ωστόσο αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος και τη νευρικότητά σας και να αισθανθείτε μεγαλύτερη σιγουριά όταν βγαίνετε έξω για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ή ακόμη και όταν πηγαίνετε διακοπές! Το νόσημά σας δεν πρέπει να σας αποτρέπει από το να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

airport

Βγαίνοντας από το σπίτι

Προετοιμαστείτε κατάλληλα: Τα ΙΦΝΕ μπορεί να είναι απρόβλεπτα μερικές φορές, που σημαίνει ότι κάποια δυσάρεστα συμπτώματα μπορεί να παρουσιασθούν απροσδόκητα. Φτιάξτε λοιπόν ένα πακέτο «για κάθε περίπτωση», ώστε να το έχετε μαζί σας. Το πακέτο αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Χαρτί υγείας ή υγρά μαντηλάκια
  • Αντιβακτηριακό τζελ για τα χέρια
  • Καθαρά εσώρουχα
leaving-the-house

Εργασία και εκπαίδευση

  • Οι εργοδότες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν την υποχρέωση να προσπαθούν να ικανοποιούν οποιοδήποτε εύλογο αίτημα που σχετίζεται με ζητήματα υγείας. Εάν σπουδάζετε, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να ενημερώσετε τους καθηγητές και το προσωπικό που ασχολείται με τα θέματα των σπουδαστών σχετικά με τις ανάγκες σας. Κατά παρόμοιο τρόπο, εάν εργάζεστε, θα μπορούσατε να ενημερώσετε τους προϊσταμένους σας ή το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού (HR). Σε κάθε περίπτωση, ενδέχεται να μπορούν να σας διευκολύνουν με κάποιες διευθετήσεις για ευέλικτη εργασία, παρατάσεις χρονικών ορίων κ.λπ.
  • Εάν εργάζεστε σε γραφείο, προσπαθήστε να κάθεστε σε σημείο με εύκολη πρόσβαση στην τουαλέτα, ή εάν σπουδάζετε επιλέξτε μια θέση κοντά στην έξοδο της διδακτικής αίθουσας/αμφιθεάτρου.
work-and-education

Ταξιδεύοντας

  • Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, φροντίστε να χρησιμοποιείτε μόνο εμφιαλωμένο νερό, τόσο για να πίνετε, όσο και για να πλένετε τα δόντια σας και τα τρόφιμα.
  • Αποφεύγετε τα παγάκια σε αναψυκτικά και ποτά, καθώς πολύ συχνά φτιάχνονται από νερό της τοπικής παροχής ύδρευσης.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού που παρασκευάζεται στο δρόμο (street food)
  • Μην καταναλώνετε ωμά ή ελλιπώς μαγειρεμένα τρόφιμα.
travelling

Βιβλιογραφία:

Arthritis Foundation. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
WebMD. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/psoriatic-arthritis-the-basics Accessed: June 2023.
National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
WebMD. Psoriatic arthritis triggers: stress. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/ss/slideshow-psoriatic-flare-triggers Accessed: June 2023.
Creakyjoints. Psoriatic arthritis flare-ups. Available at: https://creakyjoints.org/living-with-arthritis/psoriatic-arthritis-flare-ups/ Accessed: June 2023.
WebMD. Psoriatic arthritis triggers: bumps and bruises. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/ss/slideshow-psoriatic-flare-triggers Accessed: June 2023.