Εγκυμοσύνη και Μητρότητα με ΙΦΝΕ

Εγκυμοσύνη και Μητρότητα

Εάν σκέφτεστε να γίνετε γονιός, μπορεί να έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς τα ΙΦΝΕ θα μπορούσαν να σας επηρεάσουν σε αυτήν σας την απόφαση και ποιον να συμβουλευτείτε σχετικά.

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα άτομα με ΙΦΝΕ που θέλουν να κάνουν παιδιά έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.

Συζητήστε το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης με το γιατρό σας

Εάν έχετε ΙΦΝΕ, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αμέσως μόλις αποφασίσετε ότι θα ξεκινήσετε τις προσπάθειες να μείνετε έγκυος, ώστε να μπορέσει να καθορίσει το καλύτερο σχέδιο θεραπείας και διαχείρισης για εσάς. Ενώ μερικά φάρμακα θεωρούνται ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μερικά πρέπει να αποφεύγονται, οπότε είναι καλή ιδέα να το συζητήσετε προσεκτικά με τους γιατρούς σας.

Θα σας δώσουν συμβουλές για να παραμείνετε υγιείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα σας απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχετε σχετικά με το πώς τα ΙΦΝΕ μπορούν να επηρεάσουν μια εγκυμοσύνη.

doctor

Κατά την εγκυμοσύνη

mother-son-kiss-baby

Κάντε τακτικά διαλείμματα

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι κουραστική και το νόσημά σας μπορεί να σας επιβαρύνει, επομένως είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για ξεκούραση.

Διατηρήστε επαφή με το γιατρό σας

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία σας ή σκέφτεστε να διακόψετε τη φαρμακευτική αγωγή σας, φροντίστε πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Εάν ανησυχείτε ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο σας, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Σύμφωνα με τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, εάν έχετε ήπια ενεργότητα ή ανενεργό νόσο όταν μείνετε έγκυος, είναι σχεδόν απίθανο να επιδεινωθεί κατά την εγκυμοσύνη. Εάν μείνετε έγκυος ενώ η ασθένειά σας είναι ενεργή, είναι πιο πιθανό να παραμείνει ενεργή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να συζητήσει την κατάστασή σας και πώς να την αντιμετωπίσετε καλύτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όταν έρθει το μωρό σας

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το θηλασμό ενώ παίρνετε τη θεραπεία σας για τα ΙΦΝΕ, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με το γιατρό σας, καθώς δεν μπορούν να ληφθούν όλα τα φάρμακα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Στηριχτείτε στο δίκτυο υποστήριξής σας

Το να έχετε ένα καλό δίκτυο υποστήριξης είναι σημαντικό, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας όσο και όταν έρχεται το μωρό, έτσι ώστε να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στον εαυτό σας για να είστε ο «τέλειος γονέας». Ζητήστε επιπλέον βοήθεια εάν τη χρειάζεστε. Να θυμάστε ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει έξαρση των ΙΦΝΕ.

baby-shower

Παρακολουθήστε το βίντεο ‘Το ταξίδι μου στα ΙΦΝΕ: Εγκυμοσύνη και Μητρότητα’, για χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τη δημιουργία οικογένειας, την εγκυμοσύνη και τις πρώτες μέρες της ανατροφής των παιδιών.


Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε από την Janssen, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο του Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (European Federation of Crohn’s and Ulcerative Colitis Associations - EFCCA). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την EFCCA, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο http://www.efcca.org/

Βιβλιογραφία:

Bagel J and Schwartzman S. Am J Clin Dermatol 2018;19:839-852.
National Psoriasis Foundation. About Psoriasis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis. Last accessed June 2023.
Ritchlin CT, et al. N Engl J Med 2017;376:957-970.
National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
Arthritis Foundation. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.