Προσωπικές σχέσεις και ΙΦΝΕ

Σχέσεις

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που καλούνται οι πάσχοντες από φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ) να αντιμετωπίσουν είναι ο φόβος της κοινωνικής απομόνωσης. Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτόν το φόβο:

boy-girl-sofa

Φίλοι και οικογένεια

  • Μιλήστε στην οικογένεια και τους φίλους σας – συζητώντας ανοιχτά τα προβλήματά σας, μπορείτε να τους βοηθήσετε να κατανοήσουν τη νόσο.
  • Εξηγήστε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να ακυρώσετε τα σχέδιά σας τελευταία στιγμή. Δεν είναι εύκολο να το κατανοήσουν όλοι αυτό, αλλά το σημαντικό είναι να βάζετε την υγεία σας σε προτεραιότητα. Δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ενοχές εάν χρειαστεί να φύγετε νωρίς από κάπου ή ακόμη και να μην πάτε καθόλου.
  • Οι φίλοι σας ενδέχεται να έχουν ερωτήσεις που φαίνονται παράξενες, αλλά θα πρέπει να αποδεχθείτε ότι τα άτομα που δεν πάσχουν από ΙΦΝΕ δεν γνωρίζουν πολλά για τα νοσήματα αυτά.
  • Μπορεί επίσης να σας κάνουν ανόητες υποδείξεις, ή να σας πουν πράγματα που γνωρίζετε ήδη. Να θυμάστε ότι προσπαθούν να βοηθήσουν, επομένως απλά εξηγήστε τους ότι έχετε τη νόσο υπό έλεγχο και γνωρίζετε τι είναι καλύτερο στην περίπτωσή σας.

Προσωπικές σχέσεις

Τα ΙΦΝΕ μπορεί να επηρεάσουν τις προσωπικές σας σχέσεις. Ιδού μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κατάσταση λίγο καλύτερα:

  • Να είστε ειλικρινής με τον/τη σύντροφό σας: Μιλήστε ανοιχτά για τα συναισθήματά σας. Εξηγήστε πώς επηρεάζεται η συναισθηματική και σωματική σας κατάσταση από τα ΙΦΝΕ και με ποιον τρόπο αυτό μπορεί να επηρεάσει την οικειότητα μεταξύ σας.
  • Μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσετε ότι μερικές φορές υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ της συναισθηματικής και της σωματικής σας κατάστασης.
  • Να είστε προετοιμασμένοι για ορισμένες δύσκολες συζητήσεις. Δεν θα κατανοήσουν όλοι οι πιθανοί σας σύντροφοι τις ανησυχίες σας. Ενδέχεται να πρέπει να αποφασίσετε εάν το συγκεκριμένο άτομο είναι κατάλληλο ή όχι για σύντροφός σας.

Βιβλιογραφία:

Bagel J and Schwartzman S. Am J Clin Dermatol 2018;19:839-852.
National Psoriasis Foundation. About Psoriasis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis. Last accessed June 2023.
Ritchlin CT, et al. N Engl J Med 2017;376:957-970.
National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
Arthritis Foundation. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.