Διαχείριση των ΙΦΝΕ

Διαχείριση των ΙΦΝΕ

Η διάγνωση με ΙΦΝΕ μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα και σύγχυση, αλλά υπάρχουν πολλά, απλά πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε σωστά την πάθησή σας.

coffeeshop

Καταρχήν, συζητήστε με το γιατρό σας. Υπάρχουν κάποιες θεραπευτικές λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα των ΙΦΝΕ. Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες δρουν αντιμετωπίζοντας τη φλεγμονή που προκαλείται από το δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ άλλες μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τυχόν λοιμώξεις που έχουν εμφανισθεί. Επιπλέον, η έρευνα για καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση συνεχίζεται και αναμένεται να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές επιλογές στο μέλλον.

Ο χρόνος εμφάνισης των εξάρσεων είναι απρόβλεπτος. Καθώς ωστόσο οι εξάρσεις μπορούν να πυροδοτηθούν από διάφορους παράγοντες, όπως ορισμένες τροφές, ροφήματα, άγχος κ.λπ., είναι σημαντικό να μάθετε ποια πράγματα πυροδοτούν τα συμπτώματα σε εσάς ώστε να μπορείτε να τα αποφύγετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από ΙΦΝΕ είναι σε θέση να διαχειρίζονται τη νόσο τους ικανοποιητικά, αποφεύγοντας τους παράγοντες που την πυροδοτούν και ακολουθώντας τη θεραπεία τους σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού τους.

Παρακολουθήστε το βίντεο ‘Το ταξίδι μου στα ΙΦΝΕ: Καθημερινή ζωή’, το οποίο εστιάζει σε ορισμένες από τις συνήθεις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζετε και προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντεπεξέλθετε.

Βιβλιογραφία:

Bagel J and Schwartzman S. Am J Clin Dermatol 2018;19:839-852.
National Psoriasis Foundation. About Psoriasis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis. Last accessed June 2023.
Ritchlin CT, et al. N Engl J Med 2017;376:957-970.
National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
Arthritis Foundation. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.