FAQs

Συχνές ερωτήσεις για την ψωρίαση


Εάν δεν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, δείτε αυτήν την ενότητα με τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ψωρίαση. Εάν θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο σε κάποιο από τα θέματα, κάντε κλικ στους συνδέσμους για να μεταβείτε σε άλλες ενότητες αυτού του ιστότοπου.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια ή εξελισσόμενη νόσος που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, αλλά ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν ότι είναι. Επομένως, αξίζει ίσως να τους μιλήσετε για να τους ενημερώσετε ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να συμμετάσχετε σε μια δύσκολη συζήτηση, αλλά μπορεί να σας διευκολύνει μακροπρόθεσμα – δείτε ορισμένες συμβουλές.

Εκτός από το ότι προκαλεί πόνο, δυσφορία, φαγούρα και, κάποιες φορές, δυσκολίες στον ύπνο, η ψωρίαση μπορεί επίσης να σας προκαλεί δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα και να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας και την ποιότητα ζωής σας. Διαβάστε πώς επηρεάζει τους ανθρώπους.

Η ψωρίαση είναι μια μακροχρόνια πάθηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχετε πάντα συμπτώματα. Η εμπειρία κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική και μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας βελτιώνονται κατά καιρούς ή ακόμη ότι δείχνουν να εξαφανίζονται για ένα διάστημα. Όμως, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα αυτήν τη στιγμή, θα πρέπει και πάλι να λαμβάνετε τη θεραπεία σας όπως έχει συνταγογραφηθεί. Θέλετε να μάθετε ποιοι παράγοντες μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα;

Μαζί με τον γιατρό σας θα αποφασίσετε ποια είναι η κατάλληλη για εσάς θεραπεία.

Η ψωρίαση δεν προσβάλλει μόνο το σώμα. Συχνά μπορεί να αισθάνεστε απογοήτευση ή συναισθηματική φόρτιση και να πλήττονται η ευεξία και η ποιότητα ζωής σας. Φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό σας για το πώς αισθάνεστε πραγματικά, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Δώστε προσοχή στα σημάδια για τα οποία πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας.

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας και αυτό με τη σειρά του την ερωτική σας ζωή. Επίσης, εάν οι βλάβες της ψωρίασης εντοπίζονται στα γεννητικά σας όργανα, οι ερωτικές επαφές μπορεί να είναι επώδυνες ή δύσκολες. Εάν ανησυχείτε ότι τα συμπτώματα της ψωρίασής σας δεν βελτιώνονται ή αισθάνεστε τόση λύπη που δεν σας επιτρέπει να δημιουργήσετε στενή σχέση με κάποιον, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Συγκεντρώσαμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να σας διευκολύνουν στη συζήτηση αυτή.

Μπορεί να έχετε μόλις 10 λεπτά στη διάθεσή σας με τον γιατρό σας. Είναι επομένως σημαντικό να τον αξιοποιήσετε έξυπνα. Μπορεί να βοηθήσει αν φτιάξετε μια λίστα προτεραιοτήτων για τις οποίες θέλετε να μιλήσετε, ώστε, αν τελειώσει ο χρόνος, να γνωρίζετε ότι έχετε καλύψει τα πιο σημαντικά θέματα. Μάθετε για αυτήν και άλλες συμβουλές τώρα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθείτε πόσο αλλάζουν τα πράγματα με την πάροδο του χρόνου αν δεν κρατάτε αρχείο. Παρακολουθείτε την πορεία της νόσου σας κάθε εβδομάδα και μοιραστείτε τα αποτελέσματα με τον γιατρό σας στο επόμενο ραντεβού σας. Εδώ θα βρείτε ένα πρακτικό ημερολόγιο παρακολούθησης προόδου.

Να είστε ειλικρινείς με τον γιατρό σας σχετικά με το πώς αισθάνεστε. Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσετε ανοιχτά και ίσως να ανησυχείτε ότι θα μείνετε χωρίς επιλογές θεραπείας. Υπάρχουν όμως πολλές διαφορετικές θεραπείες για την ψωρίαση, ενώ νέες αναπτύσσονται διαρκώς.10 Εάν ο γιατρός σας δεν γνωρίζει πώς πραγματικά νιώθετε, μπορεί τελικά να δυσκολεύετε την επιλογή κατάλληλης θεραπείας για εσάς. Για να δείξετε στον γιατρό σας την καθημερινή σας πορεία, συμπληρώνετε τακτικά ένα ημερολόγιο παρακολούθησης προόδου. Ξεκινήστε την παρακολούθηση σήμερα.

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση και κατανοούν ακριβώς τι βιώνετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας κατευθύνει σε τοπικές ή διαδικτυακές ομάδες, όπου θα γνωρίσετε άλλα άτομα με ψωρίαση ή μπορείτε να απευθυνθείτε σε άλλους οργανισμούς μέσω διαδικτύου.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

Ένας κύριος κάθεται σε έναν πάγκο εργασίας και χαμόγελαει στην κάμερα
Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας

Δεν υπάρχει μία θεραπεία για την ψωρίαση που να είναι κατάλληλη για όλους. Ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει.

Μια οθόνη υπολογιστή με ένα γράφημα
Καταγράψτε πώς αισθάνεστε

Είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε την πορεία της νόσου αν δεν κρατάτε σημειώσεις

Μια κοπέλα με σκουφάκι κοιτάζει έξω από το παράθυρο
Προετοιμαστείτε για την επίσκεψη στον γιατρό σας

Αποκομίστε τα περισσότερα δυνατά οφέλη από το ραντεβού με τον γιατρό σας.

Βιβλιογραφία:

National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
Creakyjoints. Psoriatic arthritis flare-ups. Available at: https://creakyjoints.org/living-with-arthritis/psoriatic-arthritis-flare-ups/ Accessed: June 2023.
Bagel J and Schwartzman S. Am J Clin Dermatol 2018;19:839-852.
WebMD. How does psoriatic arthritis affect your body? Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/ss/slideshow-psoriatic-arthritis-body Accessed: June 2023.
Coates LC and Helliwell PS. Clin Med 2017: 17(1):65-70.
Ritchlin CT, et al. N Engl J Med 2017;376:957-970. ?
Arthritis Foundation. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
Haddad A, et al. Rambam Maimonides Med J 2017;8(1:e0004): 1-6.