What Does PSO Feel Like?

Πώς είναι να ζεις με ψωρίαση


Η ψωρίαση είναι μία φλεγμονώδης νόσος, η οποία μεσολαβείται από το ανοσοποιητικό και οι επιδράσεις της επεκτείνονται πολύ πέρα από το δέρμα. Εκτός από το ότι προκαλεί πόνο, δυσφορία, κνησμό και, κατά συνέπεια, δυσκολίες στον ύπνο, μπορεί επίσης να προκαλεί αίσθημα λύπης στους πάσχοντες. Σε μελέτη για τη σύγκριση της ψωρίασης με άλλες γνωστές παθήσεις διαπιστώθηκε ότι οι ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις της είναι συγκρίσιμες με αυτές του καρκίνου, της καρδιοπάθειας και της κατάθλιψης. Μεγάλο ποσοστό ατόμων με ψωρίαση αισθάνονται έντονη ψυχική πίεση και κάνουν αρνητικές σκέψεις για τη ζωή τους. Αυτό ίσως να οφείλεται εν μέρει στο ότι πολλοί έρχονται αντιμέτωποι με τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις εξαιτίας της πάθησής τους. Εάν πάσχετε από ψωρίαση και αισθάνεστε κακοδιάθετοι, ανεξαρτήτως του αν αυτό οφείλεται στο ότι τα συμπτώματά σας είναι εκτός ελέγχου, μιλήστε στον γιατρό σας ώστε να λάβετε θεραπεία για τη σωματική ή/και την ψυχική σας υγεία.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Επιλέξτε προϊόντα καθαρισμού (σαπούνι, αφρόλουτρο) εμπλουτισμένα με ενυδατικούς παράγοντες.

Εάν πάσχετε από ψωρίαση, ίσως να γνωρίζετε ήδη ότι πρόκειται για μια απρόβλεπτη πάθηση, η οποία μπορεί να σας προκαλεί ανασφάλεια όσον αφορά την κατάστασή σας. Η φλεγμονή λόγω ψωρίασης είναι πάντα παρούσα, ακόμη και αν δεν την βλέπετε. Επομένως, τα συμπτώματά σας μπορεί να φαίνεται κάποιες φορές ότι βρίσκονται υπό έλεγχο, ενώ άλλες όχι. Μπορεί να έχετε ήπια συμπτώματα σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και πιο σοβαρά σε μια άλλη. Εάν πιστεύετε ότι η ψωρίασή σας βρίσκεται εκτός ελέγχου ή εάν παρατηρείτε νέα συμπτώματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Συγκεντρώσαμε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με ψωρίαση θα εκδηλώσουν επίσης ψωριασική αρθρίτιδα. Μιλήστε λοιπόν με τον γιατρό σας εάν έχετε επώδυνες, δύσκαμπτες και πρησμένες αρθρώσεις, πόνους στους τένοντες ή πρησμένα δάκτυλα στα χέρια ή τα πόδια. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει και θα φροντίσει να λάβετε την κατάλληλη για εσάς θεραπεία.

Αγκώνας με ψωρίαση
Κνησμός (φαγούρα)
  • Μπορεί να προκαλεί αίσθημα καύσου/τσιμπήματος
  • Προκαλεί δυσκολίες στη συγκέντρωση, τη χαλάρωση, τον ύπνο ή την ευχαρίστηση για οτιδήποτε κάνετε
Πλάκες, πραγματική φωτογραφία
Πλάκες
  • Ερυθρές πλάκες ή κηλίδες δέρματος που φλεγμαίνουν, εμφανίζουν «λέπια» και προκαλούν κνησμό και πόνο
  • Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος
  • Μπορεί να εμφανιστούν λίγες μαζί ή πολλές σε κοντινή ή μακρινή απόσταση μεταξύ τους
  • Μπορεί να δείχνουν ότι εξαφανίζονται και στη συνέχεια να επανέλθουν
νιφάδες δέρματος, πραγματική φωτογραφία
Απολέπιση
  • «Λέπια» ή νιφάδες δέρματος μπορεί να αποβάλλονται από κάθε περιοχή όπου έχετε πλάκες ή κηλίδες λόγω ψωρίασης
  • Τα «λέπια» ή οι νιφάδες δεν είναι μεταδοτικές
Εργαλείο αξιολόγησης βαρύτητας της νόσου

Εάν ο γιατρός σας έχει ήδη διαγνώσει ότι πάσχετε από ψωρίαση κατά πλάκας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πάθησή σας θα μάθετε σε τι έκταση έχει προσβληθεί το σώμα σας. Αναρωτιέστε σε ποιον βαθμό προσβάλλεται η επιφάνεια του σώματός σας από την ψωρίαση; Για να το υπολογίσετε, χρησιμοποιήστε τη μία παλάμη ως οδηγό, η οποία αποτελεί περίπου το 1% της συνολικής επιφάνειας του σώματος. Εάν, επομένως, πιστεύετε ότι οι πλάκες στο σώμα σας καλύπτουν επιφάνεια αντίστοιχη με 5 παλάμες, η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με το 5% του σώματός σας. Μην ξεχνάτε όμως, ότι ακόμη και αν η ψωρίαση δεν προσβάλλει μεγάλο μέρος της επιφάνειας του σώματός σας, μπορεί και πάλι να θεωρείται σοβαρής μορφής, αν οι περιοχές που προσβάλλει φλεγμαίνουν πολύ, έχουν μεγάλο πάχος, εμφανίζουν έντονα λέπια ή η νόσος έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής σας.

Τι βαρύτητας θεωρείτε ότι είναι η ψωρίαση σας;
severity checker
Θέλετε να αξιοποιήσετε το ραντεβού με τον γιατρό σας όσο το δυνατόν περισσότερο;

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα ή πιστεύετε ότι παρά τη θεραπεία σας η ψωρίαση δεν τίθεται υπό έλεγχο, μιλήστε με τον γιατρό που σας φροντίζει. Δείτε τις χρήσιμες συμβουλές που σας προτείνουμε, ώστε να κάνετε μια εποικοδομητική συζήτηση στο επόμενο ραντεβού με τον γιατρό σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

Μια οθόνη υπολογιστή με ένα γράφημα
Καταγράψτε πώς αισθάνεστε

Είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε την πορεία της νόσου αν δεν κρατάτε σημειώσεις

Μια κοπέλα με σκουφάκι κοιτάζει έξω από το παράθυρο
Προετοιμαστείτε για την επίσκεψη στον γιατρό σας

Αποκομίστε τα περισσότερα δυνατά οφέλη από το ραντεβού με τον γιατρό σας.

Ένας κύριος κάθεται σε έναν πάγκο εργασίας και χαμόγελαει στην κάμερα
Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας

Δεν υπάρχει μία θεραπεία για την ψωρίαση που να είναι κατάλληλη για όλους. Ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει.

Βιβλιογραφία:

National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
Scher JU, et al. Nat Rev Rhematol 2019;15:153–166.
Coates LC and Helliwell PS. Clin Med 2017: 17(1):65-70.
Bagel J, Schwartzman S. Am J Clin Dermatol 2018;19:839–52.
NHS. Psoriasis: symptoms. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/psoriasis/symptoms/ Accessed: June 2023.
British Association of Dermatologists patient hub; Psoriasis: an overview. Available at: https://www.skinhealthinfo.org.uk/condition/psoriasis/ Accessed: June 2023.
National Psoriasis Foundation. About psoriasis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis Last accessed June 2023.
DermNet NZ. Nail psoriasis. Available at: https://dermnetnz.org/topics/nail-psoriasis/ Accessed: June 2023.
Brockbank JE, et al. Ann Rheum Dis 2005; 64: 188-190. doi: 10.1136/ard.2003.018184.
Creakyjoints. The different types of psoriatic arthritis. Available at: https://creakyjoints.org/symptoms/psoriatic-arthritis-types/ Accessed: June 2023.
Creakyjoints. What is dactylitis? Available at: https://creakyjoints.org/symptoms/what-is-dactylitis/ Accessed: June 2023.
Creakyjoints. What is enthesitis? Available at: https://creakyjoints.org/symptoms/what-is-enthesitis/ Accessed: June 2023.
López-Medina C, et al. RMD Open 2021; 7:e001450. doi:10.1136/rmdopen-2020-001450.
Schett G, et al. Nat Rev Rheumatol 2017;13;731–41.
National Psoriasis Foundation. Classification of psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/psoriatic-arthritis/classification-of-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
Arthritis Foundation. Psoriatic arthritis and back pain. Available at: https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/related-conditions/other-diseases/psoriatic-arthritis-and-back-pain Accessed: June 2023.