Look After Your Body

Ψωρίαση και προσωπική φροντίδα


Εάν έχετε ψωρίαση, υιοθετήστε μια ολιστική εικόνα για τη φροντίδα του εαυτού σας.[1]
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει, πέρα από το να λαμβάνετε τη θεραπεία όπως την έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας, να προσπαθείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας συνολικά.[1]

Προσέξτε τη διατροφή σας

Είναι καλή ιδέα να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και να ελέγχετε το βάρος σας.[1] Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας συνιστούν την κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών διότι περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, καθώς και ψάρια, όπως σολομό και σαρδέλες.[2] Προσπαθήστε να επιλέγετε «καλά» λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, σπόρους και ξηρούς καρπούς, και να μειώσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, το λιπαρό κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά.[2] Έχει καταδειχθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο για ψωρίαση.[2][3]

Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και αυγό
«Παλαιότερα επέτρεπα στη νόσο να με σταματά, αλλά πλέον αρνούμαι να την αφήνω να με εμποδίζει στη ζωή μου».*

*Μαρτυρία ασθενούς

Διατηρήστε τη φόρμα σας

Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου 2.[1] Να θυμάστε ότι το περιττό βάρος δυσχεραίνει τη θεραπεία των πλακών της ψωρίασης στις αυλακώσεις ή πτυχές του δέρματος, επομένως αξίζει να διατηρείτε τη φόρμα σας για πολλούς λόγους.[4] Έχετε σκεφτεί τη γιόγκα, το περπάτημα ή το γυμναστήριο; Είναι σημαντικό να βρείτε δραστηριότητες που σας ταιριάζουν, δεδομένου ότι είναι πιθανότερο να τις εφαρμόζετε για καιρό. Ωστόσο, προτού ξεκινήσετε, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.[5]

Μια κοπέλα με φούτερ τρέχει στην παραλία
Έχετε δοκιμάσει να περπατάτε ή να χρησιμοποιείτε τις σκάλες όποτε μπορείτε;

Μην αμελείτε το δέρμα και τα νύχια σας

Η ψωρίαση μπορεί να προσβάλει το δέρμα και τα νύχια, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι τα φροντίζετε με μεγάλη προσοχή.[6] Όλοι προσπαθούμε να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, επομένως φροντίστε να τα ενυδατώνετε καλά.[7] Καλή ιδέα είναι επίσης να διατηρείτε τα νύχια σας κοντά και να χρησιμοποιείτε γάντια ώστε να αποφεύγετε τους ερεθιστικούς παράγοντες όταν κάνετε οικιακές εργασίες ή κηπουρική.[7] Εάν έχετε πλάκες ψωρίασης στα πέλματα ή στα δάκτυλα των ποδιών σας, φροντίστε να τα διατηρείτε καθαρά και στεγνά φορώντας κάλτσες από μαλλί ή άνετα παπούτσια.[8] Αν κυκλοφορείτε εκτός σπιτιού, φροντίστε να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο.[9] Τέλος, παρότι μπορεί να θέλετε να ξυστείτε έντονα όταν λούζεστε, μην το κάνετε.[10]

Νύχια με ψωρίαση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

γραφικό με 2 ανθρώπινες φιγούρες κι ένα βιβλίο
Διαβάστε ιστορίες άλλων ανθρώπων

Ο καθένας είναι διαφορετικός και όλοι έχουμε να διηγηθούμε τη δική μας ιστορία.

Μία κο�πέλα επισκέπτεται τη γιατρό της
Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Συμβουλές για την αντιμετώπιση των κύριων συμπτωμάτων της ψωρίασης.

εικονίδιο ανθρώπου σε άσπρο και μπλε χρώμα
Ποια είναι η βαρύτητα της ψωρίασης σας

Υπολογίστε πόσο μπορεί να σας επηρεάζει η ψωρίαση.

*Μαρτυρία ασθενούς

Βιβλιογραφία:

NHS. Living with psoriasis. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/psoriasis/living-with/ Accessed: June 2023.
WebMD. Psoriasis and diet. Available at: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-food-diet Accessed: June 2023.
Armstrong AW, et al. BJD 2011;165:1162-8.
National Psoriasis Foundation. Inverse psoriasis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/types/inverse Accessed: June 2023.
National Psoriasis Foundation. Psoriasis and exercise. Available at: https://www.psoriasis.org/treating-psoriasis/complementary-and-alternative/exercise#:~:text=Exercise,disease%20and%20type%202%20diabetes. Accessed: June 2023.
British Association of Dermatologists patient hub; Psoriasis: an overview. Available at: https://www.skinhealthinfo.org.uk/condition/psoriasis/ Accessed: June 2023.
AAD. Skin and nail care. Available at: https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/skin-care/nail-care Accessed: June 2023.
National Psoriasis Foundation. Shoes for palmoplantar psoriasis. Available at: https://www.psoriasis.org/blog/shoes-for-palmoplantar-psoriasis Accessed: June 2023.
National Psoriasis Foundation. Sunscreen guidelines. Available at: https://www.psoriasis.org/advance/staying-safe-sun Accessed: June 2023.
AAD. Scalp psoriasis. Available at: https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/treatment/genitals/scalp-hair-loss Accessed: June 2023.
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson