Look After Your Body

Ψωρίαση και προσωπική φροντίδα


Εάν έχετε ψωρίαση, υιοθετήστε μια ολιστική εικόνα για τη φροντίδα του εαυτού σας.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει, πέρα από το να λαμβάνετε τη θεραπεία όπως την έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας, να προσπαθείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας συνολικά.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Είναι καλή ιδέα να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και να ελέγχετε το βάρος σας. Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας συνιστούν την κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών διότι περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, καθώς και ψάρια, όπως σολομό και σαρδέλες. Προσπαθήστε να επιλέγετε «καλά» λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, σπόρους και ξηρούς καρπούς, και να μειώσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, το λιπαρό κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Έχει καταδειχθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο για ψωρίαση.

Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και αυγό
«Παλαιότερα επέτρεπα στη νόσο να με σταματά, αλλά πλέον αρνούμαι να την αφήνω να με εμποδίζει στη ζωή μου».*

*Μαρτυρία ασθενούς

Διατηρήστε τη φόρμα σας

Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου 2. Να θυμάστε ότι το περιττό βάρος δυσχεραίνει τη θεραπεία των πλακών της ψωρίασης στις αυλακώσεις ή πτυχές του δέρματος, επομένως αξίζει να διατηρείτε τη φόρμα σας για πολλούς λόγους. Έχετε σκεφτεί τη γιόγκα, το περπάτημα ή το γυμναστήριο; Είναι σημαντικό να βρείτε δραστηριότητες που σας ταιριάζουν, δεδομένου ότι είναι πιθανότερο να τις εφαρμόζετε για καιρό. Ωστόσο, προτού ξεκινήσετε, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Μια κοπέλα με φούτερ τρέχει στην παραλία
Έχετε δοκιμάσει να περπατάτε ή να χρησιμοποιείτε τις σκάλες όποτε μπορείτε;

Μην αμελείτε το δέρμα και τα νύχια σας

Η ψωρίαση μπορεί να προσβάλει το δέρμα και τα νύχια, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι τα φροντίζετε με μεγάλη προσοχή. Όλοι προσπαθούμε να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, επομένως φροντίστε να τα ενυδατώνετε καλά. Καλή ιδέα είναι επίσης να διατηρείτε τα νύχια σας κοντά και να χρησιμοποιείτε γάντια ώστε να αποφεύγετε τους ερεθιστικούς παράγοντες όταν κάνετε οικιακές εργασίες ή κηπουρική. Εάν έχετε πλάκες ψωρίασης στα πέλματα ή στα δάκτυλα των ποδιών σας, φροντίστε να τα διατηρείτε καθαρά και στεγνά φορώντας κάλτσες από μαλλί ή άνετα παπούτσια. Αν κυκλοφορείτε εκτός σπιτιού, φροντίστε να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο. Τέλος, παρότι μπορεί να θέλετε να ξυστείτε έντονα όταν λούζεστε, μην το κάνετε.10

Νύχια με ψωρίαση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

γραφικό με 2 ανθρώπινες φιγούρες κι ένα βιβλίο
Διαβάστε ιστορίες άλλων ανθρώπων

Ο καθένας είναι διαφορετικός και όλοι έχουμε να διηγηθούμε τη δική μας ιστορία.

Μία κοπέλα επισκέπτεται τη γιατρό της
Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Συμβουλές για την αντιμετώπιση των κύριων συμπτωμάτων της ψωρίασης.

εικονίδιο ανθρώπου σε άσπρο και μπλε χρώμα
Ποια είναι η βαρύτητα της ψωρίασης σας

Υπολογίστε πόσο μπορεί να σας επηρεάζει η ψωρίαση.

*Μαρτυρία ασθενούς

Βιβλιογραφία:

National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
Creakyjoints. Psoriatic arthritis flare-ups. Available at: https://creakyjoints.org/living-with-arthritis/psoriatic-arthritis-flare-ups/ Accessed: June 2023.
Bagel J and Schwartzman S. Am J Clin Dermatol 2018;19:839-852.
WebMD. How does psoriatic arthritis affect your body? Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/ss/slideshow-psoriatic-arthritis-body Accessed: June 2023.
Coates LC and Helliwell PS. Clin Med 2017: 17(1):65-70.
Ritchlin CT, et al. N Engl J Med 2017;376:957-970. ?
Arthritis Foundation. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
Haddad A, et al. Rambam Maimonides Med J 2017;8(1:e0004): 1-6.