Open menu
Close menu

Connecting With Others

Μιλήστε για την ψωρίαση , καθώς και με άλλους ασθενείς


Εάν αισθάνεστε ανασφάλεια ή δυστυχία, δεν συμμετέχετε σε κοινωνικές δραστηριότητες ή απουσιάζετε από την εργασία ή τις σπουδές εξαιτίας της ψωρίασής σας, οι σχέσεις σας μπορεί να επιβαρυνθούν.[1][2] Εάν οι άνθρωποι στο κοινωνικό σας περιβάλλον δεν κατανοούν τι βιώνετε, πώς αισθάνεστε ή τι μπορούν να κάνουν για να σας βοηθήσουν, ίσως να προκληθεί η εντύπωση ότι δημιουργείται απόσταση μεταξύ σας. Και αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τους ανθρώπους που γνωρίζετε ήδη, το να γνωρίσετε καινούργιους ανθρώπους μπορεί να φαίνεται ακόμη πιο δύσκολο.[3] Όσα μπορεί κάποτε να θεωρούσατε δεδομένα μπορεί τώρα να σας φαίνονται αδύνατα, όπως η προοπτική σχέσης ή σωματικής επαφής με έναν νέο σύντροφο.[4] Όλα αυτά μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε μοναξιά ή απομόνωση. Ωστόσο, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι.[5]

ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

«Παλαιότερα επέτρεπα στη νόσο να με σταματά, αλλά πλέον αρνούμαι να την αφήνω να με εμποδίζει στη ζωή μου».*

Μιλήστε ανοιχτά

open-up

Το να μιλάτε για την ψωρίασή σας με άλλους μπορεί να είναι δύσκολο, ιδίως αν έχετε συνηθίσει να το κρύβετε, αλλά το να το συζητήσετε μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ελεύθεροι και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε από τους ανθρώπους γύρω σας. Δεν υπάρχει καμία πίεση, αλλά εάν θελήσετε να συζητήσετε με έναν φίλο, μέλος της οικογένειας ή συνάδελφο, εδώ θα βρείτε ορισμένες γενικές συμβουλές για το πώς να ξεκινήσετε:[6]

  • Επιλέξτε έναν τρόπο επικοινωνίας με τον οποίο αισθάνεστε πιο άνετα, όπως ηλεκτρονικό μήνυμα, τηλεφωνικά ή από κοντά
  • Επιλέξτε μια χρονική στιγμή κατά την οποία δεν είστε απασχολημένοι, ούτε εσείς ούτε το άλλο πρόσωπο
  • Μείνετε προσηλωμένοι στα στοιχεία – τι είναι η ψωρίαση; τι προκαλεί την ψωρίαση; ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες;
  • Μη διστάσετε να ζητήσετε υποστήριξη, π.χ τρόπους με τις οποίες ο χώρος εργασίας σας θα γίνει πιο άνετος ή χρόνο αφιερωμένο σε προγραμματισμένες ρουτίνες φροντίδας του δέρματος ώστε να το διατηρείτε ενυδατωμένο ή, όταν πρόκειται για μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές, επιπλέον υποστήριξη για την επάνοδο στις σπουδές μετά από ένα χρονικό διάστημα απουσίας. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που χρειάζεστε
  • Θέστε τον προσωπικό σας στόχο. Θέλετε να καταλάβουν τι χρειάζεστε, γιατί δεν έχετε καλή διάθεση ή για ποιο λόγο μερικές φορές δεν μπορείτε να συναναστραφείτε με άλλους ανθρώπους;
  • Οι άνθρωποι συχνά κάνουν ερωτήσεις, επομένως μελετήστε τα στοιχεία και προετοιμάστε ορισμένες απαντήσεις. Αυτός ο ιστότοπος είναι ένα καλό σημείο για να αρχίσετε!
guy

Χρειάζεται θάρρος για να συμμετάσχει κάποιος σε δύσκολες συζητήσεις, αλλά το να μιλήσετε ανοιχτά μπορεί να σας βοηθήσει

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μιλάτε ανοιχτά και ειλικρινά με τον γιατρό σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την κατάλληλη για εσάς θεραπεία, ώστε η ψωρίαση να μην σας εμποδίζει να ζείτε τη ζωή σας ακριβώς όπως επιθυμείτε.[5]

Θέλετε να αξιοποιήσετε το ραντεβού με τον γιατρό σας όσο το δυνατόν καλύτερα;

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα ή πιστεύετε ότι παρά τη θεραπεία σας η ψωρίαση δεν τίθεται υπό έλεγχο, μιλήστε με τον γιατρό σας.[5] Δείτε τις χρήσιμες συμβουλές που σας προτείνουμε, ώστε να κάνετε μια εποικοδομητική συζήτηση στο επόμενο ραντεβού με τον γιατρό σας.

Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι ασθενείς με ψωρίαση, που θα καταλάβουν τι ακριβώς περνάτε.[5] Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει τοπικές ή διαδικτυακές ομάδες, όπου μπορείτε να συναντήσετε άλλους ανθρώπους με ψωρίαση.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα, Επιδέρμια, δημιουργήθηκε το 2015 και διοικείται αποκλειστικά από ασθενείς. Πρωταρχικός στόχος του Επιδέρμια είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. Επιπλέον, ο σύλλογος δραστηριοποιείται στην ενημέρωση των ασθενών, την ευαισθητοποίηση του κοινού και την αποστιγματοποίηση της νόσου.

https://www.epidermia.gr/

Η ομοσπονδία συλλόγων ασθενών με ψωρίαση Europso ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1988 και δραστηριοποιείται στην Ευρώπη.

www.euro-pso.org

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για εσάς

Δεν υπάρχει μία θεραπεία για την ψωρίαση που να είναι κατάλληλη για όλους. Ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει.

Πώς να προετοιμαστείτε για την επίσκεψη στον γιατρό σας

Αποκομίστε τα περισσότερα δυνατά οφέλη από το ραντεβού με το γιατρό σας.

Δεν είναι εφικτό να δείτε τον γιατρό σας από κοντά;

Μπορεί να υπάρξουν καταστάσεις ανάγκης που να μην είναι δυνατόν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας από κοντά.

*Μαρτυρία ασθενούς

Βιβλιογραφία:

Griffiths CEM and Barker JNWN. Lancet 2007;370:263-71.
WebMD; Managing the emotions of psoriasis. Available at: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/dealing-with-psoriasis Accessed: March 2022.
Healthtalk. Friendships, relationships and psoriasis. Available at: https://healthtalk.org/psoriasis/friendships-relationships-and-psoriasis Accessed: March 2022.
WebMD. Your sex life and psoriasis. Available at: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-sex-tips Accessed: March 2022.
NHS. Living with psoriasis. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/psoriasis/living-with/ Accessed: March 2022.
VeryWell Health. Psoriasis – common conversation issues. Available at: https://www.verywellhealth.com/conversation-issues-discussing-psoriasis-4779961#general-strategies Accessed: March 2022.
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson