What Causes PSO?

Τι προκαλεί την ψωρίαση;


Κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν τι ακριβώς προκαλεί την ψωρίαση, αλλά οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να κατανοήσουν τον μηχανισμό. Γνωρίζουμε πλέον περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν. Η σχέση ανάμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα και την ψωρίαση, οι εκλυτικοί παράγοντες και οι νέες στοχευμένες θεραπείες αποτελούν συνεχές αντικείμενο μελέτης. Διάφορες έρευνες υποδεικνύουν πιθανή έλλειψη ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά ρόλο μπορεί να παίζει και το γενετικό προφίλ. Ένα παιδί, του οποίου ο ένας γονέας έχει ψωρίαση, παρουσιάζει 10% πιθανότητες να εκδηλώσει τη νόσο, ποσοστό που αυξάνεται στο 50% εάν και οι δύο γονείς έχουν ψωρίαση. Η ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως όταν κάτι την ενεργοποιεί, όπως λοίμωξη, λήψη ορισμένων φαρμάκων, δερματικές βλάβες ή στρες. Έως και 1 στους 2 νέους αναφέρουν ότι η ψωρίαση τους εκδηλώθηκε μετά από λοίμωξη.

Η ψωρίαση εκδηλώνεται συνήθως σε ηλικίες μεταξύ 15 και 35 ετών, ενώ ορισμένοι παράγοντες που αφορούν το περιβάλλον ή τον τρόπο ζωής σας μπορεί να προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων, κατά τον ίδιο τρόπο που η νόσος ενεργοποιήθηκε την πρώτη φορά. Δυστυχώς, το να πάσχει κάποιος από ψωρίαση είναι στρεσογόνο, το στρες προκαλεί εξάρσεις, οι εξάρσεις προκαλούν στρες και ούτω καθεξής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Η ψωρίαση είναι πάντα παρούσα, ακόμη και αν μερικές φορές δεν έχετε συμπτώματα. Επομένως, κατά καιρούς μπορεί να θεωρείτε ότι η νόσος εξαφανίστηκε, αλλά στη συνέχεια επανέρχεται.

Ο ψυχρός καιρός μπορεί να προκαλεί εξάρσεις σε ορισμένους ανθρώπους.8

Οι εξάρσεις της ψωρίασης μπορεί να συμβαίνουν για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα:

  • τραυματισμοί του δέρματος,
  • λήψη ορισμένων φαρμάκων
  • λοιμώξεις
  • σύγχρονος τρόπος ζωής (αλκοόλ, κάπνισμα, παχυσαρκία, στρες, καθιστική ζωή, κ.α.)

Παρότι δεν υπάρχει έως σήμερα πλήρης ίαση για την ψωρίαση, με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να διατηρείται υπό έλεγχο.9 Είναι σημαντικό να συνεχίζετε τη θεραπεία σας, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα τη δεδομένη στιγμή. Εάν ανησυχείτε λοιπόν για την κατάσταση των συμπτωμάτων ή της θεραπείας σας, φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να υπάρχει και άλλος τρόπος να σας βοηθήσει.

Θέλετε να αξιοποιήσετε το ραντεβού με τον γιατρό σας όσο το δυνατόν καλύτερα;

Διαβάστε έναν χρήσιμο οδηγό σχετικά με το πώς να προετοιμαστείτε και να αξιοποιήσετε καλύτερα το χρόνο που θα έχετε με τον γιατρό σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

γραφικό με 2 ανθρώπινες φιγούρες κι ένα βιβλίο
Διαβάστε ιστορίες άλλων ανθρώπων

Ο καθένας είναι διαφορετικός και όλοι έχουμε να διηγηθούμε τη δική μας ιστορία.

Ένας κύριος κάθεται σε έναν πάγκο εργασίας και χαμόγελαει στην κάμερα
Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας

Δεν υπάρχει μία θεραπεία για την ψωρίαση που να είναι κατάλληλη για όλους. Ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει.

Μια κοπέλα με σκουφάκι κοιτάζει έξω από το παράθυρο
Προετοιμαστείτε για την επίσκεψη στον γιατρό σας

Αποκομίστε τα περισσότερα δυνατά οφέλη από το ραντεβού με τον γιατρό σας.

Βιβλιογραφία:

National Psoriasis Foundation. About psoriatic arthritis. Available at: https://www.psoriasis.org/about-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
NHS. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/psoriatic-arthritis/ Accessed: June 2023.
Coates LC and Helliwell PS. Clin Med 2017: 17(1):65-70.
Arthritis Foundation. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
WebMD. The emotional effects of psoriatic arthritis. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/the-emotional-toll-of-psoriatic-arthritis Accessed: June 2023.
WebMD. Psoriatic arthritis. Available at: https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/psoriatic-arthritis-the-basics Accessed: June 2023.